Vetés decemberben? Íme egy különleges lista, amelyen szereplő zöldségeket szinte bármikor elültetheted! Az Agrárszektor ajánlásával felfedezheted, hogyan hozhatod ki a legtöbbet a tél végén is, amikor a kertészkedés izgalma nem alszik. Ne hagyd ki ezt a l


Csoportos kedvezmények már 2 főtől: 2 fő jelnetkezése esetén, 10%, 3 fő estén 15%, 4 vagy több fő jelentkezése esetén 20% kedvezmény! A kistermelők és fiatal gazdák pedig most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén!

A tél alá vetés (korábban hó alá vetés) egy kertészeti technika, amely során bizonyos hidegtűrő zöldségek és virágok magvait késő ősszel, általában novemberben vagy december elején vetik el, még a fagyok beállta előtt, de már olyan hideg talajba, ahol a magok nem indulnak azonnal csírázásnak. A fő cél valóban az, hogy a természetre bízzuk a kelést. A magok a talajban áttelelnek, és csak akkor fognak kicsírázni, amikor a talaj hőmérséklete tavasszal eléri a megfelelő szintet, így sokkal korábban lesz friss zöldségünk, mintha csak kora tavasszal vetettünk volna.

A tél alá vetés optimális időpontja akkor érkezik el, amikor a hőmérséklet tartósan +2 és +5 fok közé süllyed. Ekkor a magok már nem kezdenek csírázni, így elkerülhetjük, hogy a fiatal növények a zord téli időjárás áldozataivá váljanak. A magok érzékelik a talaj hőmérsékletét és nedvességét, és csak akkor indulnak fejlődésnek tavasszal, amikor a körülmények a legkedvezőbbek számukra. Ez a természetes ütemezés sok esetben sokkal precízebb, mint amit a kertész a tavaszi vetéskor el tudna találni. A tél alatt előkészített, nedvességgel átitatott magok a korai tavaszi enyhülés hatására azonnal csírázni kezdenek, lehetővé téve, hogy a termények akár hetekkel hamarabb érjenek be, mint a hagyományos tavaszi vetésből. Például a borsót már május végén lehet szüretelni.

Korábbi nézet az volt, hogy sajnos nem minden növény alkalmas tél alá vetésre, csak a hidegtűrő fajok és fajták. A vetőmagtasakon általában jelölik, ha alkalmasak erre a módszerre. A borsónak vannak kifejezetten áttelelő fajtái, de a sóska, spenót, az áttelelő fokhagyma és dughagyma (vörös- és lilahagyma), sárgarépa, petrezselyem, saláta áttelelő fajtái is most vetve tavasszal a leghamarabb fognak kikelni, amint számukra lehetséges. Néhány dísznövény, mint például a körömvirág is alkalmas tél alá vetésre. Azonban az enyhe teleink miatt érdemes lehet már más fajokkal is megpróbálkozni. Például a koktélparadicsomokra is jellemző, hogy tavasszal az előző évben elszóródott magok kikelnek - pedig a paradicsom alapvetően egy melegigényes növény.

Fontos megemlíteni, hogy a módszer rengeteg előnnyel bír, mint például a korai termés, a magasabb beltartalmi érték és a növények gyorsabb fejlődése, ami segít megelőzni a kártevők elszaporodását. Ugyanakkor az időjárás kiszámíthatatlansága miatt nem mentes a kockázatoktól sem. Például, ha a paradicsom tavasszal egy melegebb időszak alatt bontogatja szárnyait, de később éjszakai fagyok sújtják, könnyen elfagyhat a fiatal növény. Ugyanakkor a hidegtűrő fajok és fajták, mint például a legtöbb fűszer- és gyógynövény, kitűnően alkalmazhatóak ebben a termesztési formában.

Ősszel és télen könnyebb megtalálni a megfelelő időpontot a vetéshez, mivel a talajállapot általában kedvező. Ha azonban tavaszra halasztjuk a vetést, és a tervezett időszakban csapadékos időjárásra számíthatunk, a túl nedves talaj miatt a vetés elmaradhat, ami akár heteket is késleltethet. Ennek következtében a kelés és a betakarítás is késlekedni fog, és azoknál a növényfajoknál, amelyek folyamatosan betakaríthatók, az első fagyok előtt kevesebb idő áll rendelkezésre, ami a termés mennyiségét is csökkentheti a rövidebb termesztési időszak miatt. Továbbá, tavasszal a kertben gyakran jelentkezik munkacsúcs, így ha a vetés egy részét már korábban elvégezzük, jelentősen csökkenthetjük a tavaszi munkaterhelést.

Tavasszal a tél alatt elrejtett magok a legelső napsugarakra és a melegedő talajra reagálva kezdenek el csírázni, amint a feltételek kedvezővé válnak. Ha viszont mi tavasszal ültetünk, könnyen megeshet, hogy ezt későbbre halasztjuk, legyen szó időhiányról vagy a talaj túlzott nedvességéről. Ilyenkor a növények fejlődési időszaka eltolódik, és a termesztés folyamata késlekedhet.

A tél alá vetés során a természet bölcsességére hagyatkozunk a kikelés időpontjának meghatározásában. Ez a jelenség nem csupán a konyhakertben, ahol mesterséges tényezők is hatással vannak, hanem a vadonban is megfigyelhető. Számos növény magja fagyálló, így képes átvészelni a zord téli hónapokat, majd tavasszal kicsírázni. Azonban ebben a fázisban már fagyérzékennyé válhatnak, ezért kulcsfontosságú, hogy a magok jól mérlegeljék, mikor is érdemes kibújniuk a földből. Ha a tavaszi első meleg napokon kelnek ki, mikor az éjszakai fagyok még fenyegetnek, könnyen odaveszhetnek. A gabonaföldeken az árvakelés is érdekes jelenség. Gyakran találkozhatunk például búzatáblákban újonnan megjelenő napraforgókkal, amelyek az előző évben ott termett napraforgóból származnak. Ha a magok valamilyen okból, például a szüretelés miatt, nem kerültek elvetésre, átvészelték a telet, és a következő évben már új kihívás elé állítják a szántóföldi kultúrákat. Az "átívelő" növények is remek példát nyújtanak e jelenségre; tőlük tanulhatták elődeink a tél alá vetés fortélyait. Az ilyen példák jól szemléltetik, hogy a természet rendje és a növények alkalmazkodóképessége mennyire összetett és csodálatos.

A kapor és a bazsalikom, a kert csodás ékei, az első őszi fagyok érkezésével végleg eltűnnek, de nem tűnnek el nyomtalanul. Magjaikat szétszórják, és tavasszal újra életre kelnek, mint egy titkos ígéret, mindig ott bujkálnak valahol a kert mélyén. Bár egynyári növények, mégis évelőként viselkednek, hiszen biztosítják, hogy évről évre visszatérjenek, színt és ízt varázsolva a zöldségek birodalmába. A koktélparadicsom mellett a földicseresznye is egy olyan növény, amely a hideg időjárásra érzékeny, de egyes fajtái bátorságot mutatnak: nem a kora tavaszi napsugarak alatt kelnek ki, hanem inkább májusban, amikor már a fagyok emléke is távolinak tűnik. Ezek a különleges növények nemcsak hogy életben maradnak, hanem maguktól vetik el magjaikat a tél alatt, így biztosítva, hogy ősszel végre megérleljék gyümölcseiket.

Related posts