Puffadás? Itt van 8 ízletes étel, amelyek segíthetnek a vastagbél tisztításában! - Life Ha puffadással küzdesz, ne aggódj! Összegyűjtöttük azokat az ételeket, amelyek nemcsak segítenek enyhíteni a kellemetlen érzést, hanem ízletesek is. Fedezd fel ezeket


A gázok képződése az egészséges bélrendszer működésének természetes velejárója, még ha néha cikinek is érezzük. A túlzott gázképződés, és az emiatt kialakuló puffadás, felfúvódás, fájdalmas teltségérzet azonban nemcsak kellemetlen, hanem komoly problémát is jelezhet.

A puffadás és a gázképződés az emésztés javításával is csökkenthető. A mai mozgásszegény életmód, a túl sok ülőmunka, a fokozott stressz és az egészségtelen táplálkozás - olyan civilizációs ártalmak, amelyek lelassítják a bélmozgásunkat - ennek következtében az anyagcsere-folyamatok tempója megváltozik és hasunk felpuffad, mint egy nagy lufi. Az időnként kiadós, túlságosan bőséges étkezés után jelentkező felfúvódás, a kelleténél nagyobb teltségérzet normál esetben hamar alábbhagy, és nem igazán jelent nagyobb problémát. Egy egészséges felnőtt ember naponta átlag 5-15 alkalommal szellent. Az állandó vagy folyton visszatérő puffadás azonban további panaszokhoz vezethet. Ezért a következő 8 ételt érdemes rendszeresen beiktatnunk az étrendünkbe, mert helyreállítják a bélflórát, rendbe teszik az emésztést és javítják az anyagcserét.

Tele van értékes A-, C- és K-vitaminnal, gazdag vasban, folsavban és rostokban. Íze annál jellegzetesebb, minél sötétebb a levele. A kelkáposztát nem javasolt nyersen fogyasztani. Akár levest, akár főzeléket - de hús mellé párolva is elkészíthetjük - készítünk ebből a zöldségből, mindig csak roppanósan puhára főzzük, azaz ne főzzük, ne pároljuk túl hosszú ideig, hogy a tápanyagtartalma megmaradjon.

Az emésztőrendszer egészségének megőrzéséhez elengedhetetlen, hogy étrendünk gazdag legyen rostokban. Ezek a tápanyagok nem csupán a puffadás, székrekedés és a vastagbélrák kockázatát csökkentik, hanem általánosan javítják a bélflóra működését is. Érdemes kiemelni, hogy a keményítőmentes zöldségek kiváló választások, mivel alacsony kalóriatartalmuk miatt nem terhelik meg a súlyt, és mérsékelt mértékben emelik meg a vércukorszintet. A legjobb béltisztító zöldségek közé tartozik a spenót, brokkoli, kelbimbó, sárgarépa, spárga, padlizsán és uborka, melyek nemcsak táplálóak, hanem ízletesek is.

A paprikák és paradicsomok vitamin- és ásványi anyag tartalma alapvető jelentőségű az egészséges emésztőrendszer megőrzésében. A paradicsom alacsony kalóriatartalmával tűnik ki, ám ugyanakkor bőséges forrása értékes ásványi anyagoknak és vitaminoknak. Különösen figyelemre méltó az A-provitamin, C- és E-vitamin szintje. A paprika szintén gazdag vízben és alacsony kalóriájú, amely különösen kedvező a diétázók számára. Kiemelkedő A-provitamin- és C-vitamin-tartalmán túl magnéziumban, káliumban és vastartalomban is bővelkedik. Ezen kívül vízhajtó hatásával és emésztést támogató tulajdonságaival is hozzájárul az egészséges életmódhoz.

Related posts