Néhány nap, és megérkezik a hazai dinnyeszezon varázsa!

A megszokottnál később kezdődhet az idén a hazai dinnyeszezon, a hűvös tavasz miatt júliusig kell várni a mézédes magyar görögdinnyére, a termés várhatóan meghaladja majd a tavalyit - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete (MDE), valamint a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) az MTI-vel.
A legfrissebb közlemény alapján a dinnyetermesztés helyzete kedvezően alakult, hiszen a termőterület csökkenése 2022-ben megállt. Azóta évről évre növekedésnek indult, és az idei évben 10%-kal bővült, elérve a 3700 hektárt. Külön figyelemre méltó, hogy a sárgadinnye termőterülete is jelentős mértékben, 15%-kal, 500 hektárra emelkedett.
A görögdinnyéből várható termés 170-180 ezer tonna körüli mennyiség, míg a belföldi fogyasztás az utóbbi években 110-120 ezer tonna között mozog.
Az export tevékenységét a szakmai szervezetek véleménye alapján egyre inkább bonyolítja a fokozódó versenyhelyzet, különösen a dél-európai és marokkói termelők révén. Ahhoz, hogy a magyar piaci helyzetet stabilizálni tudjuk, illetve új exportpiacokat találjunk és szerezzünk meg, elengedhetetlen a termelői közösségek megerősítése és összefogása.
Az elmúlt években végrehajtott termesztéstechnológiai újításoknak, a fajtahasználatnak és a gazdálkodók magas szintű tudásának köszönhetően a kezdeti időjárási nehézségek ellenére a fogyasztók az idén is kiváló minőségű magyar görög- és sárgadinnyéből válogathatnak majd - tették hozzá.
A fóliasátrakban termesztett görögdinnye, amely a hazai dinnyetermesztésnek csupán egy apró szeletét képviseli, június közepén már elérhető lesz a kisebb boltok polcain. Ezzel szemben a jelentősebb mennyiségben kínált szabadföldi dinnyék várhatóan július első hetében fognak megjelenni a vásárlók előtt.
Idén is a békési és baranyai tájakról érkezik a legelső termés, míg az augusztusi görögdinnye-kínálatot jelentős mértékben a kelet-magyarországi területek fogják biztosítani.
A mai hazai gyümölcstermesztésben egyre jelentősebb szerepet kapnak az oltott dinnyék, amelyek magasabb minőséget kínálnak. Emellett folyamatosan emelkedik a mag nélküli dinnyék népszerűsége is – áll a jelentésben.