Kincset ér, vagy inkább óvatosan bánjunk vele? – Lényeges információk az air fryer használatáról Az air fryer, vagyis a forró levegős fritőz, az utóbbi évek konyhai csodája, amely számos háztartásban népszerűvé vált. De vajon tényleg olyan csodás, mint a

Az utóbbi évek egyik legnépszerűbb konyhai eszköze kétségtelenül az air fryer, vagyis a forrólevegős fritőz. Ez a praktikus készülék elképesztő népszerűségnek örvend, hiszen lehetővé teszi, hogy minimális olaj használatával készítsünk ínycsiklandóan roppanós, ugyanakkor szaftos húsokat, zöldségeket, sőt, még süteményeket is. De miért vált a tulajdonosok kedvencévé az air fryer, és vajon miért nem mindenki szerzett be egyet magának? E kérdésekre kerestük a választ a Mindmegette segítségével.
A forró levegős sütő, amelynek feltalálója a holland Fred van der Weij, egy igazi innováció, amely forradalmasította a főzési szokásainkat. Fred egyszerű vágyból indult el ezen az úton: szeretett volna ízletes, ropogós sült krumplit készíteni anélkül, hogy olajat használnia kellene, és a sütéssel járó bonyodalmakat elkerülve. Az első prototípust körülbelül 2006-ban hozta létre, és a széles nyilvánosság számára 2010-ben mutatta be a Mindmegette portál szerint. Azóta eltelt közel másfél évtizedben a forró levegős sütők népszerűsége töretlenül növekszik. Ma már nemcsak elektronikai és konyhai szaküzletek polcain találkozhatunk ezzel a praktikus eszközzel, hanem a nagyobb áruházak kínálatában is helyet kapott. A legtöbb modell kivehető kosárral rendelkezik, ahová az ételeket helyezhetjük. Az előkészítés után a kosarat egyszerűen a sütőbe kell tolni, ahol a gép "lezárja" azt, és egy erőteljes ventilátor segítségével forró levegőt keringet körülötte – így készülnek a tökéletesen megsült ételek, mindez pedig sokkal egészségesebb módon, mint a hagyományos sütés.
A gép jóval kisebb, mint a hagyományos sütők, így valóban gyorsabban felmelegszik, és kevesebb ideig is kell járatni, hiszen gyorsabban elkészül benne az étel. Az, hogy mennyi zsiradékot teszünk bele, rajtunk múlik, de a legtöbben megelégszenek néhány kanálnyival - akkor is, ha négy fő számára elegendő sült krumplit készítenek, így valóban könnyebben illeszthető az egészséges étrendbe.
A forrólevegős sütőknek természetesen akadnak árnyoldalai is. Sokan azért tartózkodnak a vásárlástól, mert az áruk nem éppen baráti: míg egy kisebb modell 10-20.000 forintért beszerezhető, egy igazán profi, nagyobb készülék ára már jelentős kiadást jelent. Mások a gép méretét és zajos működését kifogásolják: az air fryer nem éppen diszkrét, ha működésbe lép, ráadásul a beüzemelés során is hallhatóan zúg. Van, aki az ízek miatt a hagyományos sütési és főzési módszereket preferálja, hiszen úgy vélik, hogy bármennyire is finom az air fryerben készült étel, az sosem érhet fel az "igazi" ízélményekhez. Az egészségünket illetően sem biztos, hogy az air fryeres sütés a legelőnyösebb választás. A Mindmegette szerint ugyanis az ilyen típusú készülékek használata összefüggésbe hozható a potenciálisan káros akrilamiddal, amely a szénhidrátban gazdag élelmiszerek magas hőmérsékleten (120 °C felett) történő sütésekor keletkezik. Ezt a kémiai vegyületet egyes élelmiszer-biztonsági szakértők rákkeltő anyagnak tartják, ami kétségtelenül aggodalomra adhat okot azok számára, akik rendszeresen alkalmazzák az air fryert.
Húsos ételek kedvelőinek érdemes kipróbálni az air fryerben sült csirkefalatokat, a forrólevegőben sült brassóit vagy egy rántott karajt fűszeres édesburgonyával. Ugyanakkor nemcsak húst és zöldségeket, de süteményt is süthetünk benne, például ezt a citromtortát.