A szállodai szektorban is egyre inkább megjelenik az ESG-szabályozás, és a Danubius Hotels már előre lépett ennek érdekében.


A Danubius Hotels (DH) szállodalánc friss szemlélettel közelít a vendéglátás világához, és egy innovatív gasztronómiai koncepciót alkotott meg. Az új kínálatuk a helyi beszállítók által biztosított, egészségtudatos és kézműves alapanyagokra épül, így nem csupán a mai elvárásoknak tesz eleget, hanem a fenntarthatóságra vonatkozó ESG-szabályozásokra is figyelmet fordít. Csütörtöki eseményükön betekintést nyerhettünk ebbe a különleges világba.

Papdi László, a Danubius Hotels Food & Beverages igazgatója a Danubius Hotel Heliában ismertette a megújult reggeli koncepciót, ahol többek közt elmondta, első lépésként a reggeliztetést reformálták meg, amelyhez egy belső felmérés eredményeit használták fel. 2024 őszén végeztek egy olyan vendégelégedettségi kutatást, amelynek során kiderült, hogy a vendégek számára a nap legfontosabb étkezése a reggeli.

Az értékelt termékek közül a minőségi pékáruk, a nők körében elsősorban a prémium kávék, a férfi vendégeknek pedig a minőségi narancslé szerepelt az első helyen, de a helyi ízek és alapanyagok iránti igény is kiemelkedő volt. E felmérés eredményeit figyelembe véve minőségi pékáruk kerültek a reggeliző szigeteikre, magyar vaj a speciális, különleges vajadagolókba, prémium kávé a reggelihez is - a női vendégek igényeihez igazodva, és magasabb minőségű narancslé, amely a férfi vendégek kívánságai alapján került mostantól a kínálatukba.

Megtudtuk azt is, hogy a speciális vajadagoló kiküszöböli a kis kiszerelésű vajak csomagolásából származó hulladékot. Hasonló elven működik a mogyorókrém-adagolójuk is, amely minimalizálja az eldobott csomagolóanyagok mennyiségét.

A Danubius szállodalánc még egy lépéssel tovább lépett: az élelmiszer-hulladék újrahasznosítására irányuló innovatív projektjük keretében az ételmaradékokat granulátummá alakítják, amely később biodízel üzemanyagként hasznosulhat. Emellett a reggelizőpultjaiknál modern digitális büfétáblák találhatók, amelyek valós időben friss információkat szolgáltatnak a vendégeknek az éttermek kínálatáról. Ezzel a Danubius már most felkészül a digitális átállásra, amelyet a 2026-tól hatályos ESG-törvény fog előírni a szállodaipar számára.

Feltárult, hogy a szállodalánc egy rendkívül fejlett intelligens rendszeren dolgozik, amely lehetővé teszi a konyha számára, hogy valós idejű információkat kapjon a reggeliző térben tartózkodó vendégek számáról. Ez magába foglalja azt is, hogy mennyien fejezték be már az étkezést, és hányan tartanak még a szobáik felé. Ez az innovatív adatelemzési megoldás nemcsak a szolgáltatások zökkenőmentes lebonyolítását segíti elő, hanem hozzájárul az ételek előkészítésének optimalizálásához is, így jelentősen csökkentve a pazarlást.

Related posts