Újabb aggasztó összefüggést tárt fel egy friss kutatás, amely az örök vegyszerek és a rákbetegségek közötti kapcsolatot vizsgálta - Liner.hu.


A kutatások szerint a rákos megbetegedések előfordulása akár 33 százalékkal is megnövekedhet azoknál, akik olyan vizet fogyasztanak, amely örökvegyszerekkel szennyezett. Ez a szennyezés különösen aggasztó, mivel nemcsak a gyomor, hanem a légzőrendszer, valamint a száj- és torokrák kockázatát is fokozza, ráadásul a vesék egészségére is rendkívül káros hatással bír.

A PFAS-vegyületek már az 1940-es évek óta jelen vannak a mindennapi életünkben, számos termékben, mint például főzőedények, csomagolóanyagok és műanyagok. Ezek a vegyi anyagok a termékek lebomlása során kiszabadulnak, és a talajba, valamint a vízbe jutnak, így végül az élelmiszerekbe, sőt, az emberi véráramba is eljuthatnak – számol be róla a BGR.

Egy friss kutatás eredményei azt mutatják, hogy az ivóvízben jelenlévő káros vegyületek évente akár 7000 rákos megbetegedéshez is hozzájárulhatnak az Egyesült Államok területén. Ennek ellenére a többi iparági szereplő továbbra is ellenáll a vitatott vegyszerek betiltásának.

A legújabb kutatások sürgetik a gyors cselekvést, mivel az örök vegyszerek évtizedeken át képesek szennyezni környezetünket. A használatuk nemcsak a jelen, hanem a jövő generációk számára is komoly következményekkel járhat.

A Nature.com-on megjelent részletes tanulmány szerint az Egyesült Államokban több tízmillió ember veszélyeztetett a PFAS-vegyületek miatt, és a mai napig nem megoldott az érintett vízkészletek megfelelő tisztítása.

Related posts