Fedezd fel a talajjavítás új dimenzióját: Milyen módon támogatják a mikroorganizmusok a mezőgazdasági gyakorlatokat?


A talajélet és a biológiai talajjavítás nem csupán elméleti koncepciókká váltak, hanem a fenntartható mezőgazdaság alapvető pilléreivé emelkedtek. Ország Csaba, a Terragro kereskedelmi vezetője, úgy véli, hogy egy új korszak küszöbén állunk, amelyben a mikrobiológiai megoldások szerepe egyre fontosabbá válik. De mit is jelent mindez a gyakorlatban? Hogyan támogatják a talajban élő baktériumok a terméshozamok növelését és a talaj minőségének javulását? Interjúnk során ezekre a kérdésekre kerestük a választ, hogy jobban megértsük a modern mezőgazdaság kihívásait és lehetőségeit.

Tehát, képesek célzott regeneratív biológiai folyamatokat végrehajtani.

Az AÖP és a Green Deal hatása jelentős mértékben felgyorsította a biológiai készítmények alkalmazását Magyarországon. Ez a növekedés sokkal intenzívebb, mint bármely más növényvédelmi kategóriában tapasztalható. Most már olyan gazdák is felfedezik ezeket a termékeket, akik korábban nem mutattak érdeklődést irántuk, gyakran azért, mert hiányzott a megfelelő tudás és tapasztalat. Mivel ezek a megoldások viszonylag újkeletűek, még időbe telik, mire a termelők bizalma megerősödik, hiszen sokan a saját tapasztalataikra támaszkodnak a döntéseik során.

A forgalom növekedését és a termékek kipróbálásához a "bátorságot" egyértelműen az AÖP-támogatás generálja, hiszen kisebb kockázattal lehet megismerkedni az újdonsággal. Ezek a termékek 3-5 év alatt eredményeznek észlelhető változást a talajban, viszont az AÖP ezt teljesen végigkíséri, mivel az egy hétéves akció. Ha rendszeresen alkalmazzák a gazdák és érezhetően javul tőle a talajminőség, könnyen kialakul a bizalom iránta.

A gazdák egy bizonyos csoportja, akik az innovációra és a fejlődésre nyitottak, aktívan keresik a lehetőségeket. Függetlenül attól, hogy mekkora a gazdaságuk, mindig azon fáradoznak, hogy az adott talajból és környezetből a legtöbbet hozzák ki. Ők a mintagazdák, akik példát mutatnak. Amennyiben a környezetükben lévő gazdálkodók figyelemmel kísérik az ő munkájukat, az általuk alkalmazott sikeres technológiák néhány év elteltével széles körben elterjedhetnek.

A gazdák többsége hagyományos megközelítéssel viszonyul az új technológiák bevezetéséhez, hiszen csak azokat az eszközöket és módszereket fogadják el, amelyeket hosszú évek, sőt évtizedek során már kipróbáltak és beváltak számukra.

A hazai mezőgazdaság az elmúlt 50-60 év során döntően extenzív gazdálkodási módszerekre alapozott. Ennek következményeként sajnos a talajaink állapota jelentősen romlott. Ha a bolygatatlan talajokat összevetjük a megművelt területekkel, egyértelművé válik a talajszerkezet eltérése. Ezek a különbségek a szervesanyag-tartalom csökkenéséből és a talajbiológiai folyamatok megváltozásából erednek. Az egészséges talaj kulcsa a szervesanyag gazdagságában és a mikrobiológiai sokféleségében rejlik. A növények gyökerei során kialakuló komplex kölcsönhatások a talajban és a mikrobiális közösségek között egy olyan rendszert alkotnak, amelyet nehéz szemléltetni, de a rizoszféra szempontjából rendkívül lényeges szerepet játszik.

Sokan csupán a gombák és baktériumok káros hatásait ismerik, miközben a hasznos fajták és azok kedvező tulajdonságai gyakran ismeretlenek számukra. Ennek következtében, amikor elindítjuk az ismeretek átadását, szinte a nulláról kell kezdenünk, hiszen az egyetemi oktatásban és más fórumokon eddig nem foglalkoztak ezzel a témával. Ez egy valóban úttörő kezdeményezés, amely rengeteg időt igényel, de a gazdák egyre inkább érzékelik, hogy a talajok állapota folyamatosan romlik. Ez az érzés ösztönzi őket arra, hogy új, precíziós megoldásokat keressenek. Tapasztalataink szerint, ha világosan és részletesen bemutatjuk a mikroorganizmusok működését, akkor hiteles partnerré válunk a gazdák szemében. A szakmai tudásunkat egy kiváló kutatócsapat biztosítja, amely BIOFIL mikrobiológusokból, biomérnökökből és növényvédelmi szakmérnökökből áll. Ez a szaktudás a területi szaktanácsadó kollégákon keresztül jut el a gazdákhoz, biztosítva ezzel a tudományos megbízhatóságot.

A szója nem őshonos Magyarország területén, ám egy olyan jelentős kultúrnövény, amelynek termesztését készítményeink révén támogathatjuk. Gyökereiben különleges Rhizobium baktériumok találhatók, amelyek felelősek a növény gümőképződéséért. Ezek a baktériumok képesek a levegőből nitrogént megkötni, ami alapvetően hozzájárul a szója fejlődéséhez és tápanyagellátottságához. Azokban a talajokban, ahol még sosem termesztettek szóját, ezek a baktériumok hiányoznak, ezért elengedhetetlen, hogy bejuttassuk őket a megfelelő növekedés érdekében.

Elsősorban a fő szántóföldi kultúrnövényeket, kalászosokat, kukoricát, napraforgót és repcét célozzuk, de a talaj irányából. A baktériumaink ugyanis nem kultúrnövény-, hanem talajspecifikusak. Kivéve a szója és borsó gümőzését segítő készítményeink. Azok, természetesen, kifejezetten növényspecifikusak. A készítményeinkben megtalálható összes baktériumtörzs stresszteszten megy keresztül, hogy szélsőségesebb talaj-pH, sós körülmények, valamint hidegebb hőmérsékleti viszonyok közé kerülve is erőteljesen tudjanak működni. Ezek a tényezők ugyanis, nagy mértékben befolyásolják a kijuttatott baktériumok hatékonyságát. Tehát, mi a talajt kezeljük. Ismerve a hazai talajviszonyokat, mindig az adott környezethez megfelelő baktériumtörzseket választjuk ki és rakjuk bele a termékekbe.

Ezt a terméket egy spanyol partnerünk fejlesztette ki, aki egy különleges izolátumot alkotott, amely száraz körülmények között is kiválóan teljesít. A melegedő klímánk kihívásaira válaszul ez a termék óriási segítséget nyújt kultúrnövényeink számára. Az izolált mikorrhizatörzs mikrogranulátum és csávázó por formájában kerül kijuttatásra a területre. Ez a készítmény közvetlenül a gyökérsejtekhez juttat foszfort és más fontos tápanyagokat, míg a gombafonalak áthatják a gyökér környezetében lévő talajt, ezáltal javítva annak morzsalékosságát és vízháztartását. Így nem csupán a tápanyagellátást, hanem a vízgazdálkodást is optimalizálja. A mikorrhizált gyökérzettel rendelkező növények sokkal ellenállóbbak a nehéz időszakokkal szemben, és tápanyagfelvételük is jelentősen javul.

Cégünknél egy dinamikus, 15-20 fős kutatócsapat folyamatosan azon fáradozik, hogy a piaci igények folyamatosan változó táját hatékonyan kiszolgálja. Míg az iparág korábban kizárólag olyan baktériumkészítmények előállítására volt képes, amelyek állandó hűtést igényeltek, ezzel komoly kihívások elé állítva a logisztikát, a raktározást és a termékek kiszállítását, ma már szobahőmérsékleten is tárolható, stabil termékeket kínálunk, amelyek akár 1-2 évig is megőrizzék hatékonyságukat. E kiemelkedő innovációnak köszönhetően termékeink a korábbi hatékonyságot egy tartós formában, jelentősen csökkentett dózisigénnyel képesek biztosítani. Így már nem szükséges hektáronként 5-10 litert alkalmazni, elegendő mindössze fél liter vagy még kisebb mennyiség is a kívánt hatás eléréséhez.

Mostantól elérhető a baktériumkészítményeink mellett egy különleges prebiotikum termék, amely két fontos szerepet tölt be: egyrészt táplálékot biztosít a hasznos baktériumok számára, másrészt pedig védelmet kínál az UV-sugárzás káros hatásaival szemben.

A tápanyagszerep azért fontos, mert a kora tavaszi, vetés előtti alkalmazás során a talajban lévő baktériumflóra még elég szegényes. A növényeknek viszont a korai fejlődéséhez, a korai gyökeresedéshez elengedhetetlen, hogy megfelelő baktériumállomány legyen a gyökér környezetében. Mivel mi ebben az időszakban juttatjuk ki ezt a "baktériumfröccsöt", így szükség van olyan tápanyagra, amit, ha mellé rakunk, akkor a kijuttatás után táplálékul szolgál és segíti a szaporodást.

A termék alkalmazásához elengedhetetlen, hogy azt alaposan bejuttassuk a talaj felszínére, majd tökéletesen bedolgozzuk. Ezzel azonban sok gazda szembesül, hiszen nem mindig lehetséges, hogy ezt a folyamatot egy lépésben végezzék el. Ennek következményeként a talajfelszínre kijuttatott baktériumtermék a napfény hatására károsodhat. Kutatásaink alapján megállapítottuk, hogy mindössze egy-két órán belül a baktériumok élőlényállománya drámaian, akár két nagyságrenddel is csökkenhet. Azonban ha ezt a terméket a Biofil Extra prebiotikum társaságában alkalmazzuk, akkor egy hatékony UV-védelmet biztosítunk: így a kívánt sejtszám több órán keresztül megmarad, védve a káros hatásoktól.

Related posts