Ha már így fogyasztjuk, a petrezselyem vesekárosodást is előidézhet.


A zöldségnövények varázslatos ízeikkel gazdagítják ételeinket, ezért is ültetjük őket a kertjeinkbe. Különösen a petrezselyem érdemel említést, hiszen a magyar konyha egyik legismertebb fűszernövénye. Ennek levele és gyökere is ízletesen felhasználható. Gondoljunk csak bele: egy autentikus húsleves elképzelhetetlen nélküle! De mi a helyzet, ha a petrezselyem már virágzik? - Most megtudhatjuk a választ erre a kérdésre.

A petrezselyem nem csupán egy egyszerű fűszer, hanem egy igazi vitaminbomba és ásványi anyagokban gazdag gyógynövény is. Levélzete és gyökere számos jótékony hatással bír, amelyek hozzájárulnak egészségünkhöz. Segít csökkenteni a magas vérnyomást, optimalizálja a vérkeringést, és vízhajtó hatásával hozzájárul a méregtelenítéshez, miközben felgyorsítja a tápanyagok lebontását is. Emellett külsőleg is hasznos: ha friss leveleivel vagy főzetével dörzsöljük a rovarcsípés helyét, enyhíthetjük a kellemetlen tüneteket. Azonban fontos tudni, hogy ezeket a csodálatos előnyöket csak addig élvezhetjük, amíg a növény nem kezd el virágozni.

Petrezselyem - Fogyasztható-e, amikor már virágzik?

A petrezselyem termesztése elsősorban a friss zöldjének és ízletes gyökerének köszönhető, ám ha a növény virágzásnak indul, az már problémát jelenthet. Ilyenkor a petrezselyem nem csupán elveszíti zamatos ízét, hanem mérgezővé is válik. Hangya László, a zalaegerszegi Belvárosi Növénypatika tulajdonosa elmondta, hogy bár a petrezselyem fogyasztása ilyenkor nem végzetes, mégis rendkívül kellemetlen tünetekkel járhat. A virágzás során a növény illóolaj-tartalma, különösen az apiol nevű vegyület, drasztikusan megnő, ami mérgező hatásokat idézhet elő. Éppen ezért, még főtt formában sem ajánlott a petrezselyem fogyasztása, mivel hányingert, hasfájást vagy hasmenést okozhat. Hasonló veszélyeket rejt magában a paszternák is, amely szintén bőrkiütéseket idézhet elő. Érdemes tehát figyelni a petrezselyem állapotára, hogy elkerüljük a nem kívánt következményeket!

A következmények rendkívül súlyosak lehetnek, akár életveszélyes mérgezéshez is vezethetnek.

Nagyobb mennyiségben viszont súlyos mérgezést, máj- és vesekárosodást, zsírmájat és szövetelhalást is okozhat. Ennek gyanúja esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, írta meg hazipatika.com. A petrezselyem egy kétéves, évelő fűszernövény. Az első évben lombját és gyökerét fejleszti, a második évben viszont már magszárat növeszt. A virágzás és a magérlelés a szaporodását szolgálja, amely hasznos, mert így lesz belőle új növény. A növényvédelmi szakember elmondta, hogy a forró időjárás miatt megy magszárba idő előtt a petrezselyem. Ha minél tovább szeretnénk fogyasztani belőle, akkor az első ilyen szárakat ki kell törni az állományból. De ez nem működik a végletekig. Hagyjuk a növényt, hogy azt tegye, amit szeretne egyedfejlődése érdekében.

Related posts