Ha szeretnél néhány kilótól megszabadulni, íme néhány ízletes, fehérjében gazdag finomság, amelyek segíthetnek a céljaid elérésében!
"Itt a farsang, áll a bál, keringőzik a kanál, csárdást jár a habverő, bokázik a máktörő" - mi pedig bátran ehetünk jókat, ha tudjuk, mivel őrizhetjük meg karcsúságunkat. Szinte minden alakreform-szakértő hangsúlyozza, hogy a titok az étrend összeállításában rejlik: több fehérje és zöldség, de kevesebb szénhidrát lehet a kiegyensúlyozott, mégis laktató táplálkozás kulcsa. Összegyűjtöttük a legjobb fehérjedús fogásokat, hogy farsang idején se kelljen lemondanunk az ínyenc lakomákról úgy, hogy mégse kelljen folyton a mérleget figyelni.
Az emberi test felépítése szempontjából a fehérjék kulcsszerepet játszanak, hiszen ezek aránya 14-16%-ra tehető. Ezek a biomolekulák 20 különböző aminosavat tartalmaznak, amelyek létfontosságú funkciókat töltenek be. A fehérjék alkotják az izmok, kötőszövetek, inak, csontok, valamint a haj és szőr szerkezeti alapjait, például a kreatin, kollagén és elasztin révén. Emellett nélkülözhetetlenek a hormonok és enzimek előállításában, valamint az immunrendszer megfelelő működésének fenntartásában. A fehérjék hozzájárulnak a szervezet folyadék- és sav-bázis egyensúlyának megőrzéséhez, továbbá támogatják az érrendszer rugalmasságát is. Ezért elengedhetetlen, hogy a megfelelő és minőségi fehérjepótlásra figyeljünk, hiszen ez alapvető a jó egészség megőrzéséhez.
A szegényes táplálkozás egyik legfőbb következménye a nem elegendő fehérjefogyasztás, amely számos jellegzetes tünetet vonhat maga után. A fehérjehiány hatására a sejtek tömege csökken, ami csökkenti a vízmegkötő képességüket is. Ennek következtében a sejtközi térben felhalmozódik a folyadék, ami ödémásodáshoz vezethet a lábakban, kezekben, sőt, az arcon is megjelenhetnek a vizesedés jelei. A fehérjék hiánya nemcsak a fizikai állapotunkat befolyásolja, hanem a szervezet immunválaszát is gyengíti, így csökken a védekezőképességünk, ami a teljesítőképességünkre is hatással van. Ezen kívül emésztési problémák és súlyosabb esetekben hormonális zavarok is felléphetnek. Nem véletlen, hogy a testkultúrával foglalkozó szakemberek folyamatosan hangsúlyozzák a fehérjék szerepét, hiszen ezek nélkülözhetetlenek az izmok építésében és fenntartásában.
Fotó: 123RF
Egy egészséges nőnek napi minimum 45 gramm fehérjére van szüksége ahhoz, hogy elkerülje a fehérjehiányt, míg egy egészséges férfi számára ez az érték 52 gramm. Azonban a táplálkozástudományi szakértők többsége ezt az alapértéket túl alacsonynak ítéli, és inkább azt javasolják, hogy a nők napi 90 gramm, a férfiak pedig 105 gramm fehérjét fogyasszanak az optimális egészségi állapot fenntartása érdekében.
Fontos, hogy eloszlassuk a legelterjedtebb tévhitet: a több fehérje nem feltétlenül jelent több húst. Szerencsére számos változatos fehérjeforrást integrálhatunk étrendünkbe, így elkerülhetjük az unalmas, egyoldalú menüket. Ne feledjük: a kiegyensúlyozott táplálkozás nem arról szól, hogy önként megfosztjuk magunkat az étkezéstől, hanem arról, hogy tudatosan, mértékkel és minőségi alapanyagokból válogatunk!
Fedezd fel velünk a fehérjedús ételek izgalmas világát, amelyek még a legnagyobb ínyenceket is lenyűgözik!
HÚSÉTELEK
Tudvalevő, hogy a húsok kiváló fehérjeforrások, ezért egy ínycsiklandóan sült vagy főtt húsos étel bármilyen étrendbe remekül illeszkedhet.
Sokan tévesen azt hiszik, hogy a fehérjék kizárólag hús formájában juthatnak be a szervezetünkbe. Pedig a valóság sokszínűbb! A tejtermékek, mint a joghurt és a sajt, szintén gazdag fehérjeforrások. Emellett a növényi világ is bővelkedik fehérjében, hiszen a hüvelyesek – mint a bab, borsó vagy lencse – rendkívül táplálóak. Ne feledkezzünk meg a zöldségekről sem, például a brokkoliról, spenótról vagy avokádóról, amelyek szintén hozzájárulnak fehérjeigényünk kielégítéséhez. Ráadásul a különböző magvak, mint a chia-, len- és napraforgómag, szintén értékes fehérjeforrások, amelyek változatossá és gazdaggá tehetik étrendünket.