Ha eddig még nem firtattad ezt a gombot a mikródban, itt az ideje, hogy felfedezd a lehetőségeit!


A mikrohullámú sütőről sokféle vélemény létezik, de ha nyitott vagy a használatára, érdemes megismerned ezt a különleges funkcióját.

Amikor feltalálták, a mikrohullámú sütő igazi forradalmi újítás volt a konyhában. Azonban manapság a legtöbb háztartásban csak melegítést szolgálja, pedig sokkal többre képes. Így hozhatod ki belőle.

Ahogyan a tűzhely gombjai irányítják a hőmérsékletet, úgy a mikró teljesítményszabályozója is befolyásolja a főzés során alkalmazott hőmérsékletet. "A mikrohullámú sütők alapértelmezetten maximális teljesítménnyel (10-es szinten) üzemelnek, de a teljesítményszabályozó gomb segítségével lehetőségünk van arra, hogy bizonyos ételeket kíméletesebben készítsünk el" – mondja Steph Chen, az Anyday mikrohullámú edényeket gyártó cég alapítója és vezérigazgatója. "A legtöbb mikró esetében a teljesítményszabályozás azt jelenti, hogy a sugárzás rövid időszakokra leáll, így az étel lassabb főzésnek van kitéve. Ha figyelsz, hallhatod, ahogy a magnetron ki- és bekapcsol."

Íme egy egyedi változat a szövegből: "Az 'off' fázis során az étel a főzés során keletkező maradékhő segítségével tovább érlelődik, anélkül, hogy közvetlen hőhatás érné. Például, ha a készüléket 5-ös fokozatra, vagyis 50%-os teljesítményre állítod, a mikrohullámok csak az idő felét töltik a konyhai térben, így az étel finomabb és kíméletesebb módon készül el."

A szakértő kiemeli, hogy az inverteres mikrók eltérnek ettől a szabálytól.

Sokan azt hiszik, hogy a mikróban készült ételek mindig egyformán néznek ki és érződnek. Azonban a teljesítményszint beállítása jelentős hatással van a végeredményre. "Az alacsonyabb teljesítményű főzés legnagyobb előnye, hogy az étel kíméletesebben készül el, így sokkal jobb állagot és ízt kapunk, ráadásul nehezebb túlfőzni" - magyarázza Chen. Ez különösen hasznos, ha gyorsan szeretnél egy tökéletes buggyantott tojást, krémes zabkását vagy egy csésze gőzölgő kakaót varázsolni az asztalra.

A teljesítményszabályozó nemcsak az étel kifutását mérsékli, hanem ezzel együtt a takarításra szánt időt is jelentősen csökkenti. "Egyes ételek, mint például a gabonafélék és a tojás, finomabb hőkezelést igényelnek ahhoz, hogy elérjék a kívánt állagot, anélkül, hogy kifutnának vagy megégnek" - magyarázza Chen.

Ahelyett, hogy konkrét hőmérsékletet vagy fokozatot választanál (pl. alacsony, közepes, magas), a mikróban általában számokkal (1-10) vagy százalékban (pl. 50%) állíthatod a teljesítményt. Mivel minden mikró kicsit más, érdemes átnézni a használati utasítást.

Teljesítmény: 1-4% vagy 10-40% között választható.

A legalacsonyabb fokozat a legoptimálisabb választás a fagyasztott ételek kiolvasztásához. "A mikrosütő működése során a vízmolekulák rezgésbe jönnek, aminek következtében hő keletkezik. Ez a folyamat azonban csak akkor valósul meg, ha a víz folyékony formában van jelen." Amint eltávolítod a fagyasztott ételt, annak külső rétege azonnal elkezd olvadni. A mikró éppen ezt a vékony vízréteget melegíti fel, amely így átadja a hőt a belső, még fagyott résznek. "Az alacsony teljesítmény nemcsak segíti, hanem felgyorsítja is ezt a kiolvasztási folyamatot. Ha teljes erőn működik a mikró, túl sok víz párolog el, ami miatt a hő nem tud hatékonyan behatolni a jégbe" - magyarázza a szakértő.

Ezen a beállításon finoman lágyíthatod a vajat, sajtot és fagylaltot anélkül, hogy azok megolvadnának, továbbá tökéletesen felmelegítheted a kenyeret és péksüteményeket úgy, hogy megőrizzék frissességüket, és ne égjenek le.

Teljesítmény: 5-9% vagy 50-90% között.

Sok étel ezen a szinten sokkal egyenletesebb és kifinomultabb állagban készül el. Például:

Gabonák: "A rizs és a quinoa a legfinomabb, ha párolva készítjük el őket, ezért érdemes alacsonyabb teljesítményen főzni - osztja meg tapasztalatait Chen. - A keményítőtartalmú gabonák a maximális hőfokon könnyen kifutnak és leégnek, ami nemcsak felesleges takarítást igényel, hanem ehetetlen ételt is eredményez."

Tejalapú ételek: "A tejtermékeket óvatosan érdemes melegíteni, hogy elkerüljük a szétválást vagy az odaégést. Például a sajttorta elkészítése során a 4-es hőfokot használjuk, hogy megőrizzük a sima, krémes textúrát, és megakadályozzuk, hogy a sajt vagy a tejszín megégjen."

Állati fehérjék: "Ha olyan húsról van szó, ami könnyen kiszárad, alacsonyabb teljesítményt használj. Minél alacsonyabb a fokozat, annál kíméletesebb a hő, így a hús puhább és szaftosabb lesz. Ez különösen jól működik halnál és csirkénél - mondja Chen. - Így jobb állagot érhetünk el, és gyakran gyorsabban elkészül, mint a tűzhelyen."

Teljesítmény: 10 vagy 100%

Elméletben bármilyen ételt elkészíthetünk maximális teljesítményen, de ez nem feltétlenül garantálja a legfinomabb végeredményt. "Fedő alatt így is remekül megfőnek az ételek - magyarázza Chen. - Azonban az alacsonyabb hőfokon gyakran szebb állagot és ízletesebb ízeket érhetünk el."

A készételek és a maradékok, főként amikor magas víztartalommal bírnak, mint például a levesek és friss zöldségek, általában a mikróban a legideálisabbak a felmelegítésre. Ezzel szemben a száraz ételek hajlamosak még inkább kiszáradni, ha a mikróban próbáljuk őket felfrissíteni.

Related posts