Így jöhetett létre az a különös jelenség, hogy az emberek egykoron kokainnal dúsított bort fogyasztottak Amerikában.


Ma már szinte felfoghatatlan, hogy egykor a doktori rendelőkben heroint írtak fel köhögési panaszokra, míg az amfetaminokat frissítő szerként ajánlották. Ráadásul még a világ legismertebb üdítőitala, a Coca-Cola is egykor kokaint tartalmazott. Ezt a tényt sokan ismerik, de kevesen tudják, hogy John Stith Pemberton, a Coca-Cola megalkotója egy francia vegyész, a Vin Mariani nevű, kokainnal dúsított borának hatásából merítette az ihletet.

A 19. század végén Franciaországban Angelo Mariani merész kísérletbe fogott: a koka levél kivonatát bordeaux-i borba áztatta, így egy különleges italt alkotott. Ez az innivaló, Vin Mariani néven vált ismertté, és szinte villámgyorsan elnyerte a közönség tetszését, mint egyfajta univerzális csodaszer. Fogyasztói mind inkább felfedezték, hogy ez az ital nemcsak az emésztés javításában segít, hanem energikusabbá is teszi őket, és számos más jótékony hatással is bír, ami hozzájárult hírnevének robbanásszerű növekedéséhez.

Az ital nemcsak a hétköznapi fogyasztók körében aratott sikert, hanem a korszak legkiemelkedőbb személyiségei is előszeretettel fogyasztották. A városi legendák szerint Thomas Edison ezzel tartotta magát ébren, amikor új találmányain dolgozott, Ulysses S. Grant ezt kortyolgatta memoárja írásakor, míg

Jules Verne, Henrik Ibsen és Robert Louis Stevenson mindhárman a Vin Marianit választották, hogy megőrizzék szellemi frissességüket és kreativitásukat.

Az ital kereskedelme már XIII. Leó pápasága alatt is jelentős figyelmet kapott, aki nemcsak támogatta ezt a szektort, hanem pápai érdeméremmel is jutalmazta Marianit. A hírek szerint az egyházfő maga is rendszeres fogyasztója volt a kokabornak, amely már ekkorra elérte egész Európát és Amerikát is, hódító útjára indulva.

A Vin Mariani sikere másokat is megihletett. John Stith Pemberton is elkészítette a saját változatát French Coca Wine néven, ám amikor Georgia államban szigorú alkoholtörvényeket vezettek be, kénytelen volt új receptúrát kidolgozni. Az alkoholtartalmat eltávolítva megszületett a ma ismert Coca-Cola, amely kezdetben még tartalmazott kokaint, bár később ezt is kivonták a készítményből.

A 20. század elején a drogfogyasztásról alkotott társadalmi nézetek drámai módon átalakultak, és ennek következtében a kokainnal dúsított italok népszerűsége is jelentősen visszaesett. Az Egyesült Államokban a szesztilalom szigorodása, valamint a különböző szerek használatával kapcsolatos egészségügyi aggályok végül a Vin Mariani népszerűségének csökkenéséhez vezettek. Az ital sokáig a feledés homályába merült, és a múlt emlékévé vált.

mígnem 2017-ben újra piacra dobták - természetesen kokain nélkül.

Bár a világ legtöbb részén a koka levél ma szigorúan szabályozott, Latin-Amerikában továbbra is meghatározó szerepet játszik. Bolíviában például hagyományos ételekben használják, és a kokabor továbbra is kapható - igaz, már az élénkítő összetevő nélkül.

Related posts