A rovarfehérje iránti szenvedély egyre inkább teret hódít magának: megkezdődnek a lárvagyárak működései - Agrárszektor

A NAK-tagok és NAK-szaktanácsadók számára most 35% kedvezményes regisztrációs lehetőség érhető el! Ne hagyd ki ezt a remek alkalmat!
Egy spanyol cég úgy gondolja, megtalálta a megoldást a rovarfehérje egyik problémájára - számolt be nemrég az Ag Funder News. Az InsectBiotech a rovarfehérje előállításának az egyik központi kihívását vette célba: A takarmányellátást és energiaigényt. Ez ugyanis egy olyan szűk keresztmetszet, amin már sok, a termelésbe belevágó startup elvérzett. Ahhoz ugyanis, hogy gazdaságos és kifizetődő módon lehessen rovarokat tartani, a fiatal korukban különösen éhes lárvák etetését méretgazdaságosan kell tudni ellátni. Az InsectBiotech a világ minden táján mostanra népszerű fekete katonalégy lárvát tenyészt, fehérje és rovarolaj céljából, rovarürülék pedig trágyázásra használható. A megoldás a rovarok etetésére pedig a spanyolok egyik büszkesége, az olajbogyó lehet.
Az olivaolaj előállítása során a kifacsart olajpogácsa jelentős melléktermékként marad vissza. Az InsectBiotech alapítói éppen ezt a lehetőséget ismerték fel, hiszen az ország az olívaolaj-termelés élvonalában áll, így óriási mennyiségű melléktermék keletkezik. Andalúzia például évente 4,8 millió tonna olajpogácsát termel. Ha egy vállalkozás e melléktermék feldolgozására specializálódik, hatalmas mennyiségű alapanyaghoz juthat, amely új üzleti lehetőségeket teremt.
Az AFN-nek adott interjújában Tobias Webb, az alapító egyik tagja, megosztotta, hogy a csapatuk számára az elsődleges kihívást az olívapogácsa rovarok számára való ehetővé alakítása jelentette. Webb szerint sikerült felfedezniük egy költséghatékony módszert, amely lehetővé teszi, hogy zöld kémiai technológiával emészthető formát nyerjenek az alapanyagból, és úgy tűnik, hogy ez a megoldás jól működik. Jelenleg a technológia tesztelése folyik két kisebb üzem keretein belül, amelyek lényegében felújított tengeri konténerekből lettek kialakítva. Az egyik helyszín a granadai egyetem, ahol egy tudósokból álló csapat a kémiai folyamatok finomításán dolgozik. A másik üzem az andalúziai Casa Grande olívamalomban található, ahol immár 18 hónapja valós körülmények között folynak a kísérletek.
Az alapító véleménye szerint a célkitűzés az, hogy a takarmányhasznosítás hatékonyságát maximális szintre emeljék. A csapat meggyőződése, hogy egy nagyszabású rovarfarm esetében akár 90%-ban is alkalmazható olívapogácsa a fekete katonalégy lárváinak etetésére. Ez a megoldás egyes előrejelzések alapján akár hétszer alacsonyabb működési költséget eredményezhet más rovarfehérje-gyártókhoz képest. Ezen kívül a lárvákból kinyert fő alapanyag, a fekete katonalégy-olaj minősége is jelentősen javul, hiszen az olíva felhasználása révén az oleinsav-tartalom magasabb lesz, mint a laurinsavé.
A cég tevékenysége széles spektrumot ölel fel, mivel több iparág számára is biztosít szállítmányokat. Beszámolóik alapján elmondható, hogy szerződésük van a világ két legnagyobb háziállat-eledel gyártójával, amelyek számára rovarolajat szállítanak. Ezen kívül a rovarürülék felhasználását is tervezik, magas hozzáadott értékű haszonnövények talajjavítójaként. Jelenleg számos kísérlet zajlik ezzel kapcsolatban, különös figyelmet fordítva a szőlőültetvényekre, valamint a málna- és epertermő területekre.
Tavaly decemberben izgalmas hírek érkeztek a magyar mezőgazdaság világából: Üllőn megnyitotta kapuit az ország első lárvafarmja, amelynek építése harminc millió euróba került. Az eseményen jelen volt Áder János, a korábbi köztársasági elnök és a Kék Bolygó Alapítvány kuratóriumi elnöke, valamint számos agrárminisztériumi államtitkár is. Ez a modern rovarfehérje-gyár a fekete katonalegyet alkalmazza, és a maga 13 ezer négyzetméteres automatizált területével Közép-Kelet-Európa legnagyobb üzemének számít. A farm napi szinten 120 tonna mellékterméket dolgoz fel, amelyek körforgásos módon kerülnek újrahasznosításra, hogy a fekete katonalégy lárvái tápanyagként felhasználhassák őket. Az itt előállított rovarfehérje elsősorban állati takarmányozási célokra készül, hozzájárulva a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatokhoz.
Miközben a rovarfehérje, mint állateledel felívelőben van, a magyar lakosság a rovarok emberi fogyasztásra való tartásától egyelőre nagyon ódzkodik. Az EU-ban és Magyarországon is új élelmiszernek minősülnek a rovarokból készült élelmiszerek, így engedélyezéshez kötött a forgalmazásuk. Az Unióban a keleti vándorsáska, a házi tücsök, a közönséges lisztbogár lárvája, és az alombogár lárvája az, ami élelmiszerként vagy élelmiszer-összetevőként forgalomba hozható.
Az előrejelzések szerint az Európai Unión belüli rovarpiac várhatóan eléri a 2 milliárd eurós összforgalmat az évtized végére. Különösen a fekete katonalégy, valamint annak lárvái emelkedtek ki az alternatív fehérjeforrások közül, mint a világ egyik legígéretesebb lehetősége. A fekete katonalégy (Hermetia illucens) a kétszárnyúak (Diptera) rendjéhez és a katonalégyfélék (Stratiomyidae) családjához tartozik. A lárváit takarmányként használják fel baromfihoz, sertéshez és halhoz, de nem csupán haszonállatok számára készül belőle állateledel; a begyűjtött bábok akár házi kedvencek, például gyíkok, teknősök és kutyák eledelébe is beépülnek.
Ezek az ízeltlábúak azonban trágya előállításában is hasznosak. A fekete katonalégy lárvái nagy mennyiségű élelmiszer-hulladékot és mezőgazdasági mellékterméket képesek lebontani. A lebomlás során keletkező biomassza trágyává alakul, amely javítja a talaj termőképességét és hozzájárul a fenntartható, egészséges környezet fenntartásához.
Talán az őskori ember sikerének titka abban rejlett, hogy már őseink is bátran felfedezték az étkezés határait, így természetesen a fekete katonalégy lárváit is kísérletezték az emberi táplálkozásban. 2013-ban Katharina Unger, egy osztrák formatervező, forradalmi ötlettel állt elő: megalkotta a "Farm 432" nevű konyhai rovarnevelő minifarmot. Ez a találmány lehetővé teszi, hogy bárki otthon, akár a konyhában is nevelhessen ehető lárvákat, így saját magának állíthat elő tápláló fehérjét. A berendezés zártláncú működésére tervezték, ami azt jelenti, hogy csupán néhány lárvát kell megtartani és visszahelyezni a fő kamrába, így a tenyésztési ciklus szinte végtelenül fenntarthatóvá válik, csupán ételre van szükség a folytatáshoz. Ez az otthoni rovarfarm heti 500 gramm ehető fehérjét képes produkálni, ami körülbelül két étkezésnek felel meg.