Ahol még a kerítés is kolbászokkal volt ékesítve: a szilágysámsoni szalonnafesztivál varázsában merültünk el.

Fantasztikus sikerrel zárult a hétvégén megrendezett szilágysámsoni Szalonnafesztivál, amelyre több mint kétezren látogattak el. A szombati eseményen a résztvevők boldogan osztották meg tapasztalataikat; bőséges étkezési lehetőségek, ízletes italok és szórakoztató programok várták őket. A versenyre benevezett termékek pedig még a tavalyiakat is felülmúlták, igazi ínycsiklandó élményekkel gazdagítva a látogatókat.
Szombaton harmadik alkalommal szervezték meg a szilágysági Szilágysámson település pincesorán a lassan hagyománnyá vált szalonnafesztivált, amely óriási tömeget mozgatott meg. "Ünnepnap ez számunkra" - mondták a helybéliek, akik ezúttal is nagy szeretettel fogadták a vendégeket, akik az elmúlt években egyre gyakrabban keresik fel a községet, amely nemcsak a szalonnafesztiváljáról és a falunapjáról híres, hanem az ugyancsak hagyománnyá vált bicikliversenyéről és képzőművészeti táboráról is.
Amikor a településre érkeztek a fesztiválozók, azonnal észlelhették a remek szervezést: minden egyes útkereszteződésnél és utcában táblák irányították őket, míg a helyiek barátságos mosollyal mutattak a pincesor felé. A helyszínen a sült szalonna illata terjengett, mintha csak azt súgná, hogy valóban a legjobb helyen vannak.
Miközben a Boda&Bálint pincészetnél javában zajlott a zsűrizés, a kilátogatók megcsodálhatták a helyi termelők áruit, portékáit, és elmondhatjuk, volt bőven választék: különféle italoktól, ételektől és kézműves termékektől roskadoztak az asztalok, és sehol nem volt hiány házisertés-termékekből, mert volt, ahol még a kerítést is kolbász díszítette.
A helyi polgármester, Bántó Zoltán elmondta, szinte hihetetlen nagy számban érkeztek szilágysági és környéken élő érdeklődők, ami nagyrészt az előző évek sikerének köszönhető. "Évről évre egyre több a helyi termelő is, idén a negyvenet is meghaladta számuk, és finomabbnál finomabb, valamint értékesebb áruval, portékával jelentek meg a pincesoron. Azt mondják az itteniek, hogy ez a falu ünnepe, és ez valóban így van, a mi ünnepünk lett, és ezért nagyon hálásak vagyunk mindenkinek" - mondta. A jó hangulatot néptánc és élő zene fokozta, a gyerekek szórakoztatásáról a helybéli fiatalok gondoskodtak.
Seres Dénes parlamenti képviselő a helyszínen hangsúlyozta, hogy Szilágysámsonban a borkultúra mélyen gyökerezik, és a helyi közösség régóta vágyik arra, hogy valamilyen formában piacra vigye saját termékeit. A harmadik próbálkozás során világossá vált, hogy a Szilágy megyeiek értékelik ezt a kezdeményezést, valamint a helyi termelők kínálatát. A kínálatban gazdagon megtalálhatók a sertéshúsból készült finomságok, a szilágysámsoni borok és pálinkák, melyek mind hozzájárulnak a hagyományok megőrzéséhez és értékteremtéshez.
"Egykor elhatároztuk, hogy lépéseket kell tennünk, hiszen Szilágysámsonban csodálatos pincesorok várnak felfedezésre, a szőlőhegyek és a borok bőséges kínálatával, valamint a tehetséges gazdák és rátermett magyar emberek, akik disznóvágásra készülnek. Ahogy végigtekintünk a tömegen, világosan látszik, hogy az elképzelésünk valóra vált" - nyilatkozta a képviselő, aki arra ösztönözte a polgármestert, hogy évente legalább három ilyen eseményt szervezzenek, ezzel is serkentve a faluturizmust. Ezáltal a sámsoniak itthon maradhatnak, és meg kell őrizni ezt a gyönyörű magyar falut. "A fiataloknak be kell mutatni, hogy itt lehet élni, termelni és egy szép közösséget építeni. Ha ellátogatunk a faluba, láthatjuk, hogy a község fejlődik: modern iskola és orvosi rendelő áll rendelkezésre, ráadásul a polgármesteri hivatal is felújítás alatt áll. Mindez a helyiek kitartásának és szorgalmának bizonyítéka" - tette hozzá a képviselő.
Boda László, a Boda&Bálint pincészet lelkes tulajdonosa és házigazdája, büszkén osztotta meg tapasztalatait az első szalonnafesztiválhoz képest tapasztalt óriási fejlődésről. Reményei szerint a jövőbeli rendezvények még nagyobb sikereket hoznak majd. "Az embereknek feltétlenül szükségük van a friss levegőre, különösen ezekben a zimankós téli napokban. Az első évben csupán álmodoztunk arról, milyen csodás lehetne egy ilyen fesztivál, de hogy ekkora népszerűségre talál, arra nem számítottunk – de rendkívül örülünk neki!" – mesélte, miközben folyamatosan érkeztek a vendégek. Az idei rendezvény különleges ínycsiklandó ételekkel készült; "tradicionális töltött káposztát kínálunk, amit kolozsvári változattal ízesítettünk. Az ifjabb generáció számára pedig mindig a sült burgonya és kolbász a sláger, így ezek is helyet kaptak a kínálatban" – tette hozzá László.
Az eseményre a szilágyságiakon túl a kolbászukról ismert békéscsabaiak is megérkeztek. Ahogy azt elmondták, a szilágysámsoni fesztivál egyre inkább fejlődik, és hatalmas tömeget vonzott, annak ellenére, hogy az előző nap még megállás nélkül esett az eső. "Ez mindig is a kolbászt kedvelők és a disznóságokat ünneplők nagy napja" - emelte ki Méhes Miklós, a Békéscsabai Kolbászklub elnökségi tagja.
Az értékelést megelőzően Boda Emőke tanítónő megosztotta a hallgatósággal, hogy mindig azt szokta javasolni azoknak, akik még nem tapasztalták meg Sámsom varázsát, hogy télen inkább kerüljék a falut, és tavasztól őszig látogassák csak meg, hiszen akkor mutatkozik meg igazán a település szépsége. "Ma azonban ez a tanács már nem érvényes, hiszen ez a nap olyan csodás, tele színes hagyományos viseletekkel, kirakodóvásárral és lelkes látogatókkal, hogy mostantól bátran buzdítom mindenkit, hogy télen is látogasson el Sámsomba, mert ilyenkor is megvan a falu vonzereje" - mondta lelkesen. Ezt követően köszöntötte a zsűri tagjait: Vicsi Lénárdot, Széri Józsefet, Dobrai Tibort, Dobrai Zoltánt, Dimény Leventét és Almási Istvánt, valamint a két magyarországi zsűritagot, Sipos Lászlót és Ugró Zoltánnét Tiszaörsről és Békéscsabáról, akik a szalonna, kolbász és sonka, valamint egyéb kategóriákban értékelték a bemutatott termékeket.
A szalonna kategóriában Kürti Lehel kiemelkedő teljesítménnyel első helyezést szerzett, jutalmául egy malaccal gazdagodva. A második pozíciót Kis-Juhász Attila foglalta el, míg a dobogó harmadik fokára Veres Gábor állhatott. A kolbász-sonka kategóriában a zilahi EMKE vitte el a pálmát, míg Kiss Mihály a sámsoni csapat színeiben a második helyet szerezte meg. Az "egyéb" kategóriában Balla Ferenc diadalmaskodott, Király Rudolf pedig a második helyen végzett. Különdíjat kapott két csapat is: a békéscsabai kolbászfesztiválos csapat, valamint a nagyváradi D'ale Porcului csapata.
Széri József sarmasági zsűritag elmondta, három szempontból értékeltek: látvány, illat, ízvilág. Mint mesélte, bár az idén kevesebben neveztek be a versenyre, sokkal jobb és ízletesebb termékek kerültek az asztalra. Végezetül a békéscsabai zsűritagok tanácsával látta el a Maszol olvasóit, mint mondta, a kolbász hazájában, Békéscsabán nagyobb hangsúlyt fektetnek a fűszerezésre, és ettől olyan ízletes a termékük. Kevesebb fokhagymát kell használni, mert ez elnyomja az ízeket, viszont bátran kell bánni a pirospaprikával, köménnyel, kakukkfűvel - fogalmazott.
Az idei szalonnafesztivál sikere már óriási tömeget megmozgat, ezért a helybéliek abban bíznak, hogy jövőre a rendezvényt még gazdagabbá és vonzóbbá tehetik.